• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Балчик Инфо - Новини
Advertisement

СУ погна местни фирми
18. 05. 2012
bot.jpgБалчик Инфо
Три граждански дела, образувани по искови молби на СУ „Св.  Климент Охридски” срещу фирми от гр. Балчик са насрочени за разглеждане на 21 и 22 май в Районен съд – Балчик, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич. Висшето училище претендира да бъдат осъдени ответниците да освободят и му предадат заеманата от тях тротоарна площ по улица „Акад. Даки Йорданов” в „Двореца” в Балчик.
Искът на СУ „Св. Климент Охридски” срещу „Санси – М” ЕООД е за 10 кв. м тротоарна площ, срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” за 20 кв. м тротоарна площ,  а срещу „Дана Нова” ООД за 6,80 кв. м. тротоарна площ. Висшето училище посочва, че те са ползвали временно имотите по силата на договори за наем, сключени с ДКИ „КЦ Двореца”.
„Двореца” с площ 183 488 кв. м. е публична държавна собственост и с решение на Министерския съвет е предоставен за управление на СУ „Климент Охридски”. Според този правителствен акт, поземленият имот не може да се отдава под наем.
„Санси – М” ЕООД е представило пред висшето училище контракт за наем, сключен с ДКИ „КЦ Двореца” на 01.04.2011 г. ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” ползва тротоарна площ по договор от 2006 г., удължен с анекс в края на 2009 г. „Дана Нова” ООД държи имота по договор за наем от 01.04.2011 г., сключен с ДКИ „КЦ Двореца”. Софийският университет намира, че след като договорите не са вписани в имотния регистър и не го обвързват. Предвид това висшето училище е отправило едномесечно предизвестие и е поискало с изтичането му ответниците да освободят заеманите площи и да му ги предадат. До момента те не са предадени на Университета.
СУ „Св. Климент Охридски” уточнява, че с анекса към контракта на ЕТ „Костеж – Костадин Костадинов” е бил удължен договор с изтекъл срок и е подписан в нарушение на Закона за държавната собственост за отдаване под наем на имоти – публична държавна собственост.
Ответниците възразяват срещу тези искови молби като недопустими и неоснователни.
„Санси – М” ЕООД и „Дана Нова” ООД посочват, че ДКИ „КЦ Двореца” е разполагал с правомощието да предоставя от името на държавата част от въпросния имот след проведена тръжна процедура по Закона за държавната собственост. Така за дружествата е възникнало валидно наемно правоотношение с държавата, затова не са налице предпоставките за прекратяването му. Исковата молба на СУ „Св. Кл. Охридски” била подадена извън законовия 6-месечен срок от отнемане на владението от ДКИ „КЦ Двореца”. Двете фирми не спорят, че с решението на Министерския съвет на висшето училище е забранено да извършва стопански дейности и да отдава под наем площи, но смятат, че тази забрана не се отнася за заварените договори за отдаване под наем на части от имота. Дружествата твърдят, че СУ „Св. Кл. Охридски” няма право да иска прекратяване на наемното правоотношение, защото не е страна по този договор. Двете фирми искат съдът да признае като задължителен за висшето училище наемния им договор за срок от 1 година.
ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” моли съдът да прекрати делото, тъй като собственик на имота е държавата и тя чрез своите представители има право да защити правата си. Едноличният търговец твърди, че държи обекта на основание на сключен и действащ договор за наем. Според него решението на Министерския съвет за предаване на владението на имота на СУ „Св. Климент Охридски” не може да се приеме като волеизявление на държавата за прекратяване на заварени договорни отношения. Ответникът моли, съдът да допусне като трети лица помагач по делото ДКИ „Културен център „Двореца” в качеството му на наемодател и собственика на спорния имот – държавата, представлявана от министъра на Регионалното развитие и благоустройството.
Исковете на СУ „Св. Климент Охридски” срещу „Санси – М” ЕООД и срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов”, са насрочени за разглеждане на 21.05.2012 г. На 22.05.3012 г. Районен съд – Балчик, трябва да даде ход на делото, образувано по искова молба на СУ „СВ. Кл. Охридски” срещу „Дана Нова” ООД.
 
< Предходен   Следващ >
Актуално
 • Pause
 • Previous
 • Next
1/3
Детски футболен турнир започна в Кранево kranevo.jpgБалчик Инфо
Международен юношески футболен турнир "Кронос Аквалайф Къп" започна днес в Кранево. Турнирът ще продължи до 17 август, а на терените на комплекса до 12 август срещи ще си дадат отборите на родени през 2010 и през 2012 и 2013 година. Между 12 и 17 август сили ще мерят тимовете на родени през 2008, 2009 и 2011 година.
Още...
 
Новини
Николай Колев е новият председател на Общинския съвет nik_kolev.jpg
Балчик Инфо
Новоизбраният Общински съвет на Балчик избра за свой председател Николай Колев - лидер на общинската организация на БСП.
Днешното първо заседание на местния парламент бе открито от областния управител Красимир Кирилов. Пред него и председателя на Общинската избирателна комисия Енчо Стефанов новоизбраните съветници и кметове положиха клетва. 

Култура
Иван Йотов и неговите синове с изложба в галерията yotov.jpgБалчик Инфо
Приятели, колеги и почитатели на изкуството изпълниха тази вечер двора на Художествената галерия в Балчик, за да се срещнат с изложбата на Иван Йотов и неговите синове Николай и Златил Йотови.
Израснал и възпитан в традициите на големите майстори, Иван Йотов е близък до водещи български автори, а приятелството му с тях ги води в галериите на Добруджа.
Тази вечер гостите на изложбата се срещнаха с неговите дърворезби, голяма част от които представят традициите на българина. Изложените сюжети показват изключителното внимание на твореца към детайла и показването чрез него на българската душевност.
Усетът към изкуството е наследен от синовете му Николай и Златил, които търсят и експериментират в различни посоки. Те представиха днес съвместни арт решения със своя баща, както и свои творби от камък и дърво.
Изложбата ще бъде експонирана през месец август, а при откриването днес директорът на Историческия музей Радостина Енчева сподели, че галерията ще направи откупка на една от изложените творби.
 
Общество
Полицай стигна пръв до кръста в Балчик 6jan.jpg
Балчик Инфо
Полицаят от управлението в Албена Драгомир Георгиев стигна пръв до хвърления в морето кръст. На Богоявление по традиция край Морска гара в Балчик се събраха стотици, за да са съпричастни с църковния празник. 
15 мъже се осмелиха тази година да се хвърлят в ледените морски води, а силният северен вятър и течението на морето допълнително усложняваха желанието да бъдат благословени от отците Стратия и Тодор. 
Спорт
Валентин Андреев е №1 в класацията на балчишките атлети val_andreev.jpg
Балчик Инфо
Без изненада за това кой ще оглави десетката в традиционната класация на Клуба по лека атлетика в Балчик премина поредната церемония за отличаване на най-изявените спортисти през 2019 година. Залата в "Мелницата" се изпълни от близки на атлетите и почитатели на кралицата на спорта, които станаха съпричастни на вълнуващото събитие.
Председателят на клуба Десислава Андреева откри срещата с думите, че всяка година е по-добра от предходната и подкрепи това с факта, че балчишкият клуб вече има състезател в световната ранглиста.

 
Екология
Плаж "Робинзон" е почистен robinzon.jpg
Балчик Инфо
Близо 20 чувала с отпадъци събраха наши съграждани, организирани от Дмитрий Пузирев - руснак, живеещ през последните години в Балчик. Екологичната акция събра миналата събота не много, но обичащи природата хора. Предимно пластмасови бутилки и всякакви боклуци, изхвърлени от хората в морето и на сушата, са натрупани в чували и очакват да бъдат извозени към сметището. 
Неотдавна Дмитрий е организирал и почистване на крепостта в района на квартал "Хоризонт" в Балчик. 

Здравеопазване
Указания на Областния щаб към Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. Към I.1. относно функционирането на някои търговски обекти и дейности:
Обекти, които произвеждат и търгуват на място собствена продукция /баничарници, обекти за закуски и сладкарски изделия/, могат да предлагат храни при условие, че няма места за хранене на посетители /маси, плотове и други подобни/, така че гражданите да не се задържат в търговската им зала.

За залите, регистрирани по Закона за хазарта, се прилагат мерките, в сила за увеселителни и игрални зали.

В местата за настаняване към момента има нормален режим на работа. Препоръчваме да се избягва храненето на блок маса. Разстоянието между масите за хранене да бъде не по-малко от 1.5-2 м. 
 
Любопитно
Пешеходните пътеки в Балчик в пиано стил stree2.jpg
Балчик Инфо
Община Балчик подкрепи инициативата на Фондация "Академия класика" за събиране на средства за роял за новата концертна зала в града чрез обновяване на хоризонталната пътна маркировка. Втори ден екип на общинската фирма "БКС" боядисва пешеходните пътеки по ул. "Приморска" в стил, копиращ клавиатурата на пиано. Това провокира много от туристите да си направят снимки до още недовършените пътеки. 
Артистичната проява е част от кампанията "Пиано 24" на фондацията, 
Крими
Полицията задържа 24-годишен от Балчик police.jpg
Балчик Инфо
В хода на провеждане на специализирана полицейска операция в Районно управление на МВР в Балчик и получен сигнал за укриващо се лице, вчера около 18.30 е задържан 24-годише балчиклия. От полицията съобщават, че служителите са работили и по повод получен сигнал. 
Задържаният за 24 часа се е укривал от наказателна отговорност.
 
Новини
Балчик и Генерал Тошево приключиха проект за селски туризъм mig.jpg
Балчик Инфо
"Иновативни заедно за устойчив селски туризъм " - това е заглавието на проекта, който спечели и реализира СНЦ „МИГ Балчик -Генерал Тошево“ по подготвителни дейности за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г., съобщи на информационна среща за край на проекта координаторът Росица Попова.

Произшествия
БМВ се търкаля по таван край Албена kat-albena.jpg
Балчик Инфо
Несъобразена скорост е причина за загуба на контрол върху автомобила и последвало преобръщане на лек автомобил БМВ със софийска регистрация. Вчера отооло 5.10 ч. сутринта е получено съобщение за произшествие по пътя между Балчик и Албена. Водачът не е овладял колата и се е ударил в крайпотно дърво, след което се преобръща. Вследствие на катастрофата водачът е настанен в МБАЛ Добрич с разкъсано ляво ахилесово сухожилие и два разместени прешлена, без опасност за живота.