• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Балчик Инфо - Новини
Advertisement

СУ погна местни фирми
18. 05. 2012
bot.jpgБалчик Инфо
Три граждански дела, образувани по искови молби на СУ „Св.  Климент Охридски” срещу фирми от гр. Балчик са насрочени за разглеждане на 21 и 22 май в Районен съд – Балчик, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Добрич. Висшето училище претендира да бъдат осъдени ответниците да освободят и му предадат заеманата от тях тротоарна площ по улица „Акад. Даки Йорданов” в „Двореца” в Балчик.
Искът на СУ „Св. Климент Охридски” срещу „Санси – М” ЕООД е за 10 кв. м тротоарна площ, срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” за 20 кв. м тротоарна площ,  а срещу „Дана Нова” ООД за 6,80 кв. м. тротоарна площ. Висшето училище посочва, че те са ползвали временно имотите по силата на договори за наем, сключени с ДКИ „КЦ Двореца”.
„Двореца” с площ 183 488 кв. м. е публична държавна собственост и с решение на Министерския съвет е предоставен за управление на СУ „Климент Охридски”. Според този правителствен акт, поземленият имот не може да се отдава под наем.
„Санси – М” ЕООД е представило пред висшето училище контракт за наем, сключен с ДКИ „КЦ Двореца” на 01.04.2011 г. ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” ползва тротоарна площ по договор от 2006 г., удължен с анекс в края на 2009 г. „Дана Нова” ООД държи имота по договор за наем от 01.04.2011 г., сключен с ДКИ „КЦ Двореца”. Софийският университет намира, че след като договорите не са вписани в имотния регистър и не го обвързват. Предвид това висшето училище е отправило едномесечно предизвестие и е поискало с изтичането му ответниците да освободят заеманите площи и да му ги предадат. До момента те не са предадени на Университета.
СУ „Св. Климент Охридски” уточнява, че с анекса към контракта на ЕТ „Костеж – Костадин Костадинов” е бил удължен договор с изтекъл срок и е подписан в нарушение на Закона за държавната собственост за отдаване под наем на имоти – публична държавна собственост.
Ответниците възразяват срещу тези искови молби като недопустими и неоснователни.
„Санси – М” ЕООД и „Дана Нова” ООД посочват, че ДКИ „КЦ Двореца” е разполагал с правомощието да предоставя от името на държавата част от въпросния имот след проведена тръжна процедура по Закона за държавната собственост. Така за дружествата е възникнало валидно наемно правоотношение с държавата, затова не са налице предпоставките за прекратяването му. Исковата молба на СУ „Св. Кл. Охридски” била подадена извън законовия 6-месечен срок от отнемане на владението от ДКИ „КЦ Двореца”. Двете фирми не спорят, че с решението на Министерския съвет на висшето училище е забранено да извършва стопански дейности и да отдава под наем площи, но смятат, че тази забрана не се отнася за заварените договори за отдаване под наем на части от имота. Дружествата твърдят, че СУ „Св. Кл. Охридски” няма право да иска прекратяване на наемното правоотношение, защото не е страна по този договор. Двете фирми искат съдът да признае като задължителен за висшето училище наемния им договор за срок от 1 година.
ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов” моли съдът да прекрати делото, тъй като собственик на имота е държавата и тя чрез своите представители има право да защити правата си. Едноличният търговец твърди, че държи обекта на основание на сключен и действащ договор за наем. Според него решението на Министерския съвет за предаване на владението на имота на СУ „Св. Климент Охридски” не може да се приеме като волеизявление на държавата за прекратяване на заварени договорни отношения. Ответникът моли, съдът да допусне като трети лица помагач по делото ДКИ „Културен център „Двореца” в качеството му на наемодател и собственика на спорния имот – държавата, представлявана от министъра на Регионалното развитие и благоустройството.
Исковете на СУ „Св. Климент Охридски” срещу „Санси – М” ЕООД и срещу ЕТ „Косжек – Костадин Костадинов”, са насрочени за разглеждане на 21.05.2012 г. На 22.05.3012 г. Районен съд – Балчик, трябва да даде ход на делото, образувано по искова молба на СУ „СВ. Кл. Охридски” срещу „Дана Нова” ООД.
 

Коментари  

 
#1 острие 2012-05-18 17:55
Показателно за хаоса в държавата. Особено с практиката сутрин да се обявява едно решение, след няколко часа - друго, а вечерта да се отрекат и от двете.
Цитиране
 

Добави коментар

Условия за писане на мнение по статия в “Балчик Инфо Новини”:
Целта на тези условия е да се осигури правото на свободно изразяване на мнение по темата в статията, като това се случва в обстановка на взаимно уважение и отговорност от страна на пишещите.
Всеки, регистрирал се да изразява мнение по статия, приема да спазва настоящите условия.
1. Допустима е само една единствена регистрация на човек. Повече от един акаунт на един и същ потребител ще бъдат изтривани (разпознавани по IP адрес и други признаци).
2. Недопустими постове:
- съдържащи вулгарни изрази (явни или изразени с разбираеми съкращения)
- съдържащи груби обиди
- съдържащи подигравки с физиологическите белези на човек
- проповядващи насилие, морално или физическо, или съдържащи заплаха за здравето, сигурността и живота на човек или група хора
- съдържащи религиозна, етническа и полова нетолерантност
- от потребители с имена, съзнателно опитващи се да фалшифицират самоличността на вече регистриран друг потребител или на публична личност
- постинги, обсъждащи сайта Балчик Инфо /за целта просто пишете на news@balchik.info /
4. Правила за писане:
- в сайта се пише само на кирилица. Тези, които нямат кирилица на компютрите си, могат да използват места като http://www.2cyr.com
- писането само с ГЛАВНИ БУКВИ се приема като грубо отношение към останалите читатели
- не прекалявайте с емотиконите
- мнението трябва задължително да бъде свързано с темата на статията
- не се допуска реклама на продукти и сайтове чрез публикуване на линк към тях
3. Отговорности
Написаното мнение изразява позицията само и единствено на неговия автор.
Балчик Инфо не носи отговорност за написаното от потребителите, но при сигнал от за невярна информация или засегната страна, мнението може да бъде изтрито.
Нека помним, че свободата на словото няма нищо общо с простотията, омразата или помията в начина на изразяване в каквато и да била по форма дискусия.


Защитен код
Обнови

< Предходен   Следващ >
Актуално
 • Pause
 • Previous
 • Next
1/3
Балчик празнува 21 септември 21-09-3.jpg
Балчик Инфо
Днес Балчик отбелязва 79 години от освобождението от румънска окупация. Празникът започна с церемония по издигане на националния флаг на Република България. Венци и цветя бяха поднесени на Паметника на героите, паднали за Отечеството. 
В словото си кметът на Община Балчик Николай Ангелов подчерта значението на този ден за Добруджа и цяла България.
Още...
 
Новини
Започва строителството на парк в квартала project_09-1.jpg
Балчик Инфо
Днес кметовете на Балчик и Генерал Тошево – Николай Ангелов и Валентин Димитров,  подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ между Държавен фонд „ЗЕМЕДЕЛИЕ",  Местна инициативна група Балчик-Генерал Тошево и Община Балчик за реализиране на проект „Изграждане на парк в гр. Балчик“ по Процедура за безвъзмездна финансова помощ BG06RDNP001-19.108 - МИГ Балчик - Генерал Тошево - МЯРКА 7.2. 
Култура
Мелницата домакин на научна конференция melnicata1.jpg
Балчик Инфо
Мелницата в Балчик е домакин на двудневна конференция на Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство. Базираната във Велико Търново асоциация провежда за пръв път събитие в друг град. Темата на конференцията е "Съвременни средства за представяне и популяризиране на културното наследство. Предимства и недостатъци на музейните експозиции." 
 
Общество
Живко Господинов хвана пръв кръста jivko1a.jpg
Балчик Инфо
Спортистът на СКЛА "Черно море 2005" Живко Господинов успя пръв да стигне до Богоявленския кръст тази година. За да спазят традицията, в студените морски води край пристанището в Балчик скочиха общо 14 мъже. Най-млад сред тях бе Никола Колев - на 19 години от Балчик, а най-възрастен - добричлията Живко Димитров, роден през 1953 година. Освен местни участници, имаше представители на областния град Добрич, Първомай и село Кремена.
Щастливият атлет и плувец, хванал кръста днес, бе благословен от свещеноиконом Стратия Александров и свещеник Тодор Тодоров, които водиха празника. 
Спорт
Балчиклии трети на регата "3 март" mk1a.jpg
Балчик Инфо
Екипажът на Николай Станев от "Морски клуб Балчик" зае трето място в крайното класиране на първото за годината състезание от календара на Федерацията по ветроходство. На завършилата днес надпревара в акваторията на Варненското езеро участваха екипажи от всички яхт клубове в страната, сред които от Поморие, Бургас, Търговище, Видин, София, Варна и други. 

 
Екология
Плаж "Робинзон" е почистен robinzon.jpg
Балчик Инфо
Близо 20 чувала с отпадъци събраха наши съграждани, организирани от Дмитрий Пузирев - руснак, живеещ през последните години в Балчик. Екологичната акция събра миналата събота не много, но обичащи природата хора. Предимно пластмасови бутилки и всякакви боклуци, изхвърлени от хората в морето и на сушата, са натрупани в чували и очакват да бъдат извозени към сметището. 
Неотдавна Дмитрий е организирал и почистване на крепостта в района на квартал "Хоризонт" в Балчик. 

Здравеопазване
Учениците остават във ваканция до вторник grip.jpg
Балчик Инфо
Учениците от всички учебни заведения на територията на област Добрич ще останат по домовете си до вторник включително. Това гласи заповед на д-р Светла Ангелова - директор на Регионалната здравна инспекция в областния център. 
Според документа запазват се всички останали изисквания, обявени от инспекцията в понеделник. 
 
Любопитно
Пешеходните пътеки в Балчик в пиано стил stree2.jpg
Балчик Инфо
Община Балчик подкрепи инициативата на Фондация "Академия класика" за събиране на средства за роял за новата концертна зала в града чрез обновяване на хоризонталната пътна маркировка. Втори ден екип на общинската фирма "БКС" боядисва пешеходните пътеки по ул. "Приморска" в стил, копиращ клавиатурата на пиано. Това провокира много от туристите да си направят снимки до още недовършените пътеки. 
Артистичната проява е част от кампанията "Пиано 24" на фондацията, 
Крими
Полицията задържа 24-годишен от Балчик police.jpg
Балчик Инфо
В хода на провеждане на специализирана полицейска операция в Районно управление на МВР в Балчик и получен сигнал за укриващо се лице, вчера около 18.30 е задържан 24-годише балчиклия. От полицията съобщават, че служителите са работили и по повод получен сигнал. 
Задържаният за 24 часа се е укривал от наказателна отговорност.
 
Новини
Балчик и Генерал Тошево приключиха проект за селски туризъм mig.jpg
Балчик Инфо
"Иновативни заедно за устойчив селски туризъм " - това е заглавието на проекта, който спечели и реализира СНЦ „МИГ Балчик -Генерал Тошево“ по подготвителни дейности за вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г., съобщи на информационна среща за край на проекта координаторът Росица Попова.

Произшествия
БМВ се търкаля по таван край Албена kat-albena.jpg
Балчик Инфо
Несъобразена скорост е причина за загуба на контрол върху автомобила и последвало преобръщане на лек автомобил БМВ със софийска регистрация. Вчера отооло 5.10 ч. сутринта е получено съобщение за произшествие по пътя между Балчик и Албена. Водачът не е овладял колата и се е ударил в крайпотно дърво, след което се преобръща. Вследствие на катастрофата водачът е настанен в МБАЛ Добрич с разкъсано ляво ахилесово сухожилие и два разместени прешлена, без опасност за живота. 
 

Проекти

Времето

Регистрация


Забравена парола
Ако нямате достъп, създайте си от тук

Последни коментари