• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Балчик Инфо - Новини
Advertisement

Габриела Монтеро избухна в Балчик
26. 07. 2015
gm.jpg.jpg
Балчик Инфо
Световноизвестната пианистка Габриела Монтеро изправи публиката на крака по време на първата си изява в България. Звездата откри снощи шестото издание на фестивала "Дни на класиката в Балчик" с клавирен концерт пред близо хиляда човека, дошли да чуят талантливата венецуелка.
Пианистката пристигна в следобедните часове в Белия град и остана само 14 часа на българска територия. Тя изпълни творби на романтиците Шуберт и Шуман в първата част на концерта си, 
а във втората половина на сценичната си изява в Балчик тя разби всякакви представи за границите между стилове и епохи. Монтеро е магьосник в клавирната импровизация и доказа за пореден път това, изпълнявайки музикални желания на публиката. Така познатата на всички българска народна песен "У Станкини има мамо купа слама" се превърна в тройна фуга, наподобяваща твърде много на бахова творба.
Сълзи от вълнение и удоволствие в очите на присъстващите се виждаха и при следващите импровизации по предложение на публиката. Романтично произведение се превърна гершуиновата "Рапсодия в синьо", а в пръстите на Габриела Монтеро известна творба на Шопен придоби традиционен латино привкус.
Макар и затрупана с много цветя и вниманието на публиката, след концерта живеещата в Лос Анджелис венецуелка имаше време да опита традиционната шопска салата и българска ракия.
Тръгвайки си от Балчик Монтеро обеща да се върне отново с повече време за срещи с публиката в България.
Фестивалът "Дни на класиката в Балчик" ще продължи до 1 август. Тази вечер пред публиката в Балчик ще свири живеещият във Виена български цигулар Марио Хосен и ансамбъл "Камерата Орфика". 
 

Добави коментар

Условия за писане на мнение по статия в “Балчик Инфо Новини”:
Целта на тези условия е да се осигури правото на свободно изразяване на мнение по темата в статията, като това се случва в обстановка на взаимно уважение и отговорност от страна на пишещите.
Всеки, регистрирал се да изразява мнение по статия, приема да спазва настоящите условия.
1. Допустима е само една единствена регистрация на човек. Повече от един акаунт на един и същ потребител ще бъдат изтривани (разпознавани по IP адрес и други признаци).
2. Недопустими постове:
- съдържащи вулгарни изрази (явни или изразени с разбираеми съкращения)
- съдържащи груби обиди
- съдържащи подигравки с физиологическите белези на човек
- проповядващи насилие, морално или физическо, или съдържащи заплаха за здравето, сигурността и живота на човек или група хора
- съдържащи религиозна, етническа и полова нетолерантност
- от потребители с имена, съзнателно опитващи се да фалшифицират самоличността на вече регистриран друг потребител или на публична личност
- постинги, обсъждащи сайта Балчик Инфо /за целта просто пишете на news@balchik.info /
4. Правила за писане:
- в сайта се пише само на кирилица. Тези, които нямат кирилица на компютрите си, могат да използват места като http://www.2cyr.com
- писането само с ГЛАВНИ БУКВИ се приема като грубо отношение към останалите читатели
- не прекалявайте с емотиконите
- мнението трябва задължително да бъде свързано с темата на статията
- не се допуска реклама на продукти и сайтове чрез публикуване на линк към тях
3. Отговорности
Написаното мнение изразява позицията само и единствено на неговия автор.
Балчик Инфо не носи отговорност за написаното от потребителите, но при сигнал от за невярна информация или засегната страна, мнението може да бъде изтрито.
Нека помним, че свободата на словото няма нищо общо с простотията, омразата или помията в начина на изразяване в каквато и да била по форма дискусия.


Защитен код
Обнови

Актуално
 • Pause
 • Previous
 • Next
1/3
Нов храм откриват в Царичино hram.jpg
Балчик Инфо
В неделя ще бъде открит новопостроеният православен храм в балчишкото село Царичино. Той ще бъде осветен от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение от свещеници от района. Тържествената литургия ще започне в 8 часа сутринта, каза кметският наместник Георги Генов, който е отправил покана към всички, свързани със селото. Храмът ще носи името Свети свети Петър и Павел. 
Още...
 
Новини
Ваканция до 6 март obstina.jpg
Балчик Инфо
Учениците от всички учебни заведения на територията на община Балчик ще бъдат във ваканция до 2 март. Първи учебен ден ще бъде 6 март, тъй като 3, 4 и 5-ти също са неприсъствени. Това сподели зам.-кметът на община Балчик Митко Петров в очакване на министерска заповед за отмяна на учебните занятия. Причина за неочакваната ваканция е лошото време и затворените пътища.
Към 14 ч. видимостта навън беше под 100 метра. 
Култура
Откриват "Дни на класиката в Балчик" с опера

Балчик Инфо
За девети пореден път Балчик ще събере почитателите на музиката с таланти от европейската сцена в най-голямото музикално събитие в региона "Дни на класиката в Балчик". Очакваната културна проява започва на 21 юли на сцена "Мистрал". В рамките на осем фестивални вечери на брега на морето публиката ще се докосне до голямото музикално изкуство на творци като Марио Хосен, 

 
Общество
Пет сватби днес в Балчик svatba.jpg
Балчик Инфо
Пет двойки младоженци казаха "да" днес в Балчик и продължиха живота си съвместно в обещание за вярност и любов. Два от ритуалите се проведоха в 12.30 и 15.30 ч. днес в новата зала на Мелницата. Варненците Константин Ганчев и Миглена Чакалова и балчишката двойка Иван Пантелеев и Габриела Стоянова чуха Менделсон и не скриха задоволството си от вида на новата сграда за култура в Балчик.
Другите три ритуала се проведоха в романтиката на Двореца.  
Спорт
Валентин Андреев отива на финал на световното v_andreev_small.jpg
Балчик Инфо
Балчишкият атлет Валентин Андреев се класира днес за финала в дисциплината хвърляне на чук на Световното първенство по лека атлетика за младежи до 20 години. На състезанието, което се провежда във финландския град Тампере, Валентин изхвърли уреда на 72.44 метра, като в предишните два опита възпитаникът на Андреан Андреев постигна съответно 71.28 и 70.14 метра, които също му стигаха, за да отиде на финал. При третия опит Валентин демонстрира много добра техника и устойчива психика, което се видя и от резултата. 
 
Екология
Плаж "Робинзон" е почистен robinzon.jpg
Балчик Инфо
Близо 20 чувала с отпадъци събраха наши съграждани, организирани от Дмитрий Пузирев - руснак, живеещ през последните години в Балчик. Екологичната акция събра миналата събота не много, но обичащи природата хора. Предимно пластмасови бутилки и всякакви боклуци, изхвърлени от хората в морето и на сушата, са натрупани в чували и очакват да бъдат извозени към сметището. 
Неотдавна Дмитрий е организирал и почистване на крепостта в района на квартал "Хоризонт" в Балчик. 

Любопитно
Пешеходните пътеки в Балчик в пиано стил stree2.jpg
Балчик Инфо
Община Балчик подкрепи инициативата на Фондация "Академия класика" за събиране на средства за роял за новата концертна зала в града чрез обновяване на хоризонталната пътна маркировка. Втори ден екип на общинската фирма "БКС" боядисва пешеходните пътеки по ул. "Приморска" в стил, копиращ клавиатурата на пиано. Това провокира много от туристите да си направят снимки до още недовършените пътеки. 
Артистичната проява е част от кампанията "Пиано 24" на фондацията, 
 
Новини
Представители на общини обсъдиха форми на сътрудничество

Балчик Инфо 

В Балчик приключи тридневен семинар на тема "Интелигентно развитие и сътрудничество на трансграничните черноморски общности". Форумът е в рамките на проект „Мрежа за интелигентно сътрудничество на черноморските общности в трансграничния регион“, изпълняван от общините Балчик и Наводари, Румъния.
Произшествия
БМВ се търкаля по таван край Албена kat-albena.jpg
Балчик Инфо
Несъобразена скорост е причина за загуба на контрол върху автомобила и последвало преобръщане на лек автомобил БМВ със софийска регистрация. Вчера отооло 5.10 ч. сутринта е получено съобщение за произшествие по пътя между Балчик и Албена. Водачът не е овладял колата и се е ударил в крайпотно дърво, след което се преобръща. Вследствие на катастрофата водачът е настанен в МБАЛ Добрич с разкъсано ляво ахилесово сухожилие и два разместени прешлена, без опасност за живота. 
 

Проекти

Времето

Регистрация


Забравена парола
Ако нямате достъп, създайте си от тук

Последни коментари