• Narrow screen resolution
 • Wide screen resolution
 • Auto width resolution
 • Increase font size
 • Decrease font size
 • Default font size
 • default color
 • red color
 • green color

Балчик Инфо - Новини
Advertisement

Балчиклии ще влизат отново свободно в Ботаническата градина
15. 01. 2015
sporazumenie2.jpg

Балчик Инфо
Община Балчик и Софийски университет "Св.Климент Охридски" подписаха днес рамково споразумение за сътрудничество в различни области. Чрез документа двете страни се споразумяха да обединят своите усилия за развитие на научно-изследователската, образователната, културната, социалната дейност и туризма на територията на Университетска ботаническа градина и Община Балчик.

Кметът на Община Балчик Николай Ангелов и ректорът на университета проф. Иван Илчев се договориха да разработят съвместна целогодишна програма за "зелени училища", която ще бъде насочена към учениците от общинските училища. Специалисти от университета ще съдействат за изграждането на зелени кътове с образователна цел в училищата и детските градини и ще обучават учители по международен проект.

Ръководителите на двете институции се споразумяха жителите на Балчик да могат безпрепятствено да посещават територията на Ботаническата градина при провеждане на културни, образователни, научни и други събития.

Софийският университет и Община Балчик ще разработват проекти за съвместно кандидатстване по европейски програми в областта на екологичния и образователния туризъм, устойчивото градско развитие, образованието и опазването на околната среда.

ilchev.jpg

Проф. Иван Илчев:
"Аз се радвам, че сключихме договор с Община Балчик. Това не е единственият договор, който сключваме. Само след две седмици СУ сключва голям тристранен договор с Община Бургас и Област Бургас. Университетът, който е национална, народна институция, се опитва да бъде полезна на всички краища на страната. Това, което мога да кажа за Община Балчик и за жителите: "Експлоатирайте ни". Това означава, че в договора сме предвидили много неща, но няма как да издигаме тези инициативи, т.е. ако учителите в Балчик поискат курсове, ние сме насреща. Ако кметът поиска квалификационен курс за администрацията, ние сме насреща. С г-н Ангелов говорихме, че всяка година изпращаме студенти по изобразително изкуство в различни краища на страната и с удоволствие бихме ги изпратили в Балчик. Ние имаме великолепен студентски театър и нашите студенти могат да играят тук."

angelov.jpg

Николай Ангелов:
Пописвайки това споразумение, ние изчистихме всички недоразумения, които по един или друг начин се наслоиха. Вече нашите отношения са абсолютно изгладени, абсолютно изчистени. Гражданите на Балчик няма да имат проблеми от естеството, което имаха. Това споразумение не касае само отношенията ни с Ботаническата градина. Това споразумение поставя началото на едно сътрудничество в почти всички области между Община Балчик и Софийския университет. Не смятам, че едни партньори трябва да се експлоатират. С проф. Илчев регламентирахме начина на провеждане на всички културни мероприятия на територията на градината, защото смятам, че това е една естествена сцена, която може да се използва не само от Общината, но и от други институции. Първо ще започнем т.нар. зелени училища, където през пролетта нашите деца ще могат да могат да се запознаят с богатата флора на Университетската ботаническа градина. Веднага ще започнем да подготвяме и провеждането на научни събития."

 

Добави коментар

Условия за писане на мнение по статия в “Балчик Инфо Новини”:
Целта на тези условия е да се осигури правото на свободно изразяване на мнение по темата в статията, като това се случва в обстановка на взаимно уважение и отговорност от страна на пишещите.
Всеки, регистрирал се да изразява мнение по статия, приема да спазва настоящите условия.
1. Допустима е само една единствена регистрация на човек. Повече от един акаунт на един и същ потребител ще бъдат изтривани (разпознавани по IP адрес и други признаци).
2. Недопустими постове:
- съдържащи вулгарни изрази (явни или изразени с разбираеми съкращения)
- съдържащи груби обиди
- съдържащи подигравки с физиологическите белези на човек
- проповядващи насилие, морално или физическо, или съдържащи заплаха за здравето, сигурността и живота на човек или група хора
- съдържащи религиозна, етническа и полова нетолерантност
- от потребители с имена, съзнателно опитващи се да фалшифицират самоличността на вече регистриран друг потребител или на публична личност
- постинги, обсъждащи сайта Балчик Инфо /за целта просто пишете на news@balchik.info /
4. Правила за писане:
- в сайта се пише само на кирилица. Тези, които нямат кирилица на компютрите си, могат да използват места като http://www.2cyr.com
- писането само с ГЛАВНИ БУКВИ се приема като грубо отношение към останалите читатели
- не прекалявайте с емотиконите
- мнението трябва задължително да бъде свързано с темата на статията
- не се допуска реклама на продукти и сайтове чрез публикуване на линк към тях
3. Отговорности
Написаното мнение изразява позицията само и единствено на неговия автор.
Балчик Инфо не носи отговорност за написаното от потребителите, но при сигнал от за невярна информация или засегната страна, мнението може да бъде изтрито.
Нека помним, че свободата на словото няма нищо общо с простотията, омразата или помията в начина на изразяване в каквато и да била по форма дискусия.


Защитен код
Обнови

Актуално
 • Pause
 • Previous
 • Next
1/3
Аплодираха Лицата на Балчик
Балчик Инфо
Поредните пет жители на Белия град получиха званието "Лице на Балчик". На бляскав спектакъл в центъра на града предложените от техните съграждани излязоха на сцената, за да им бъде връчено високото отличие.
Тази година признателността на балчиклии бе отправена към придворния музикант Иван Хасъмски, треньорът на Морския клуб Александър Славчев, хореографът Цветелина Илиева, д-р Лъчезар Хаджиларски и Мая Стойчева - търговски работник в магазин "Аквилон".
Още...
 
Новини
Стотици се събраха за откриването на "Лидл" в Балчик
Балчик Инфо
lidl1.jpg
Изпълнителният директор на "Лидл България" Милена Драгийска и кметът на Община Балчик Николай Ангелов прерязаха лентата на поредния търговски обект от веригата. Малко след официалното откриване на магазина вратите му бяха задръстени от мераклии да разгледат и пазаруват. По време на церемонията Милена Драгийска отбеляза, че обектът в Балчик е най-новото, с което цялата верига в световен мащаб може да се похвали. 
Култура
Балчик празнува 24 май 24-05-2016-1.jpg
Балчик Инфо
С церемония по издигане на националния флаг, флага на Европейския съюз и знамето на Община Балчик ще започне тържеството по повод 24 май. Денят на писмеността и българската култура е и празник на град Балчик. 
По този повод днес в града ще бъдат делегации от побратимените градове от Русия, Румъния и Полша. 
Учители и културни дейци, абитуриенти и изявени ученици ще бъдат отличени на тържествената сесия на Общинския съвет, която ще започне в 10.00 ч. в НЧ "П.Хилендарски". 
 
Общество
Балчишките моряци уважени с военни почести mk1.jpg
Балчик Инфо
С военни почести пред паметника на Капитан Георги Радков в Балчик започна тази вечер отбелязването на 70 години от създаването на Морски клуб Балчик. Строят на представителната част на Военноморските сили бе приет от командващия флота контраадмирал Митко Петев в присъствието на кмета Николай Ангелов, председателя на Общинския съвет Атанас Жечев и депутата вицеадмирал Пламен Манушев.
Спорт
"Балчик къп" започва с 6 отбора football.jpg
Балчик Инфо
6 отбора са заявили участие в предстоящото трето издание на футболния турнир "Балчик къп". На зеления терен в Белия град и стадиона в Албена ще мерят сили тимовете на "Етър" Велико Търново, "Витоша" Бистрица, Б отбора на "Лудогорец" Разград, молдовския "Петрокуб", "Добруджа" Добрич и домакините от "Черноморец".

 
Здравеопазване
Грипна ваканция и в Балчик grip.jpg
Балчик Инфо
До края на седмицата се затварят всички училища в община Балчик заради грип. Броят на заболелите ученици е нараснал значително през последните дни, сочат анализите на експертите от Регионалната здравна инспекция. От РЗИ са препоръчали на местната власт да се вземат мерки, за да се избегне предаването на вируса на още деца. 
Любопитно
Заявени са сватби в Двореца и за 2018 година svatbi.jpg
Балчик Инфо
Тази година сезонът на сватбите в "Двореца" стартира по-рано от обичайното. Първата церемония бе проведена през втората половина на месец април. Запитванията за ритуали се получават ежедневно, споделят от Двореца. Миналата година последната церемония е организирана в средата на октомври. Към момента 40 двойки  са потвърдили желанието си да се врекат във вярност един на друг сред уникалната обстановка на Архитектурно-парковия комплекс. 
 
Крими
Гонка между полицаи и варненско пежо police.jpg
Балчик Инфо
Тази нощ около 02:40 часа лек автомобил "Пежо" с варненска регистрация не се подчинява на полицейски патрул и продължава движението си в Балчик след подадена стоп палка. Превозното средство е последвано от служителите на реда, които успяват да приклещят беглеца по улица "Стара планина". 
От извършената проверка за употреба на алкохол с техническо средство, 
Туризъм
Хора изписват "Албена" на плажа drone1.jpg
Балчик Инфо
Надпис "Албена" ще бъде изписан от хора на плаж "Ганвие" утре от 15 часа в близкия до Балчик курортен комплекс. Инициативата е кулминация на първия по рода си Дрон фест, провеждан през почивните дни в Албена. 
В събитието са привлечени едни от най-добрите пилоти на дронове в страната, които обменят опит в заснемането на атрактивни снимки от въздуха. 
 
Произшествия
Пожар изпепели кошари в Балчик fire.jpg
Балчик Инфо
Голям пожар вдигна на крак балчишките огнеборци тази вечер. Сигналът за огъня бе подаден около 21 часа. Горяха стопански постройки на сто метра от стария гробищен парк. На място се отзоваха два екипа на местната пожарна. 
Час по-късно пожарникарите продължават да се борят с пламъците.
 

Времето

Регистрация


Забравена парола
Ако нямате достъп, създайте си от тук

Последни коментари